Friday, November 25, 2011

Majoritatea contestatiilor la rezidentiat au fost solutionate

Candidatii la examenul de rezidentiat din acest an, nemultumiti de punctajul pe care l-au obtinut duminica, 20 noiembrie, si-au putut depune contestatiile, pe parcursul zilei de ieri, la sediile centrelor de examinare. Majoritatea contestatiilor au avut ca principala cerinta recorectarea lucrarilor, adica rescanarea grilelor, dupa cum ne-au explicat reprezentantii centrelor universitare.
La UMF Craiova au fost depuse un numar de 11 contestatii, toate avand ca principala nemultumire punctajul obtinut. "Au fost rescanate toate aceste grile, iar punctajele au ramas aceleasi. Sincer, era extrem de mica probabilitatea sa se schimbe, intrucat sistemul de scanare este unul foarte precis", ne-a declarat Mihai Caragea, director general administrativ la Rectoratul Universitatii craiovene si parte a echipei tehnice a examenului de rezidentiat de duminica.
Tot 11 contestatii, la Medicina Generala, au fost inainte si la UMF "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca, privind punctajului obtinut dupa corectarea electronica efectuata la finalul probei de concurs. Potrivit prorectorului UMF Cluj-Napoca, prof.univ.dr. Grigore Baciut, la specialitatea Medicina, pentru una din cele 200 de intrebari de concurs exista o contradictie in raspuns, data de consultarea de catre candidati a doua surse bibliografice diferite.
"Evaluam in acest moment aceasta situatie. Daca vom anula acesta intrebare, se va face o rectificare a punctajului maxim, care este de 920 de puncte pentru domeniul Medicina. La specialitatea Farmacie, maximul este de 868 de puncte, iar la Medicina dentara de 902 puncte. Pe aceste doua domenii nu au fost formulate contestatii. Dupa anuntarea rezultatelor finale se va face repartizarea celor admisi pe locuri si pe posturi. Cele mai multe locuri - 25 - sunt la Anestezie Terapie Intensiva", a explicat luni prof. dr. Grigore Baciut, citat de Agerpres, care la aceasta ora se afla in sedinta Senatului universitatii.
La UMF Targu-Mures au fost depuse trei contestatii, care insa nu au fost deocamdata solutionate. Potrivit reprezentantilor rectoratului din acest centru universitar, raspunsurile vor fi publicate in termen de 48 de ore, adica miercuri (23 noiembrie, n. red.). Se pare ca cei trei candidati nemultumiti nu au contestat intrebarile, ci au cerut doar recorectarea lucrarilor.
La UMF "Gr. T. Popa" din Iasi au fost depuse 24 de contestatii, care vizau, pe langa recorectarea punctajului, si cateva intrebari din grilele de concurs.
"Au fost solutionate toate cele 24 de contestatii si nu s-a modificat niciun punctaj. In ceea ce priveste intrebarile contestate, am stabilit ca nu erau greseli, ci doar anumite interpretari ale candidatilor", ne-a explicat prof. dr. Ioan Costea, prorector pe probleme sociale si studentesti in cadrul UMF Iasi, adaugand ca cel mai mare punctaj obtinut la Medicina Generala a fost 910.
La UMF Timisoara s-a modificat, nesemnificativ, un punctaj
Toate cele 23 de contestatii depuse la centrul universitar iesean au fost legate de recorectarea punctajelor. Dintre acestea, 19 au fost depuse la Medicina Generala si 4 la Medicina Dentara.
"Toate cele 23 de grile au fost rescanate, iar rezultatele au ramas aceleasi, cu o singura exceptie: un punctaj de 353 a fost modificat nesemnificativ la 354 sau 356", ne-a precizat Mariana Lazar, secretar sef la UMF Timisoara.
Punctajele maxime obtinute in centrul universitar timisorean au fost urmatoarele, potrivit spuselor secratarului sef: 884 la Medicina Generala, 802 la Medicina Dentara si 750 la Farmacie.
La UMF "Carol Davila" nu am reusit, pana la acesta ora sa obtinem numarul si situatia contestatiilor deoarece este in desfasurare o sedinta a Senatului universitatii, iar persoanele in masura sa comunice aceste date participa la aceasta sedinta. Ceea ce am reusit a aflam este ca solutionarea contestatiilor va fi afisata pe site-ul universitatii in aceasta seara. Vom reveni cu amanunte pe parcursul zilei de astazi.
Cele sase universitati de medicina si farmacie in care s-a defasurat descentralizat examenul de rezidentiat din acest an trebuie sa trimita rezultatele finale la Ministerul Sanatatii pana joi, 24 noiembrie, la ora 11.00. Ulterior, reprezentantii Ministerului vor trebui, in termen de 72 de ore, sa publice aceste clasamente. Cel putin asa este specificat intr-o adresa de la MS trimisa centrelor universitare.
Aflati parerile candidatilor privind gradul de dificultate al subiectele, accesand stirile "Cele mai dificile grile la rezidentiat 2011 au fost la Timisoara" si "Rezidentiat 2011: Detaliile au pus in incurcatura candidatii la Medicina Dentara".
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro

Thursday, November 24, 2011

Pasta de dinti nu previne aparitia cariilor

Fluorul din pasta de dinti si apa de gura, destinat sa previna aparitia cariilor dentare, este in realitate ineficient, sustine un grup de experti germani, argumentand ca asa-numitul strat de protectie format de acesta este prea subtire, relateaza The Times of India.
Pasta de dinti nu previne aparitia cariilor dentare
Frank Muller, expert in fizica experimentala, impreuna cu colegii sai de la Universitatea Saar din Germania, subliniaza: cariilereprezinta una din problemele majore ale sistemului de sanatate din lume.
Pana acum se considera ca fluorulactioneaza in asa fel incat smaltul (substanta solida, de culoare alba care acopera suprafata dintelui) devine imun la distrugere, adica il impermeabilizeaza.
Studiul recent al echipei de cercetatori de la Universitatea Saar demonstreaza ca stratul de fluor format pe suprafata dintelui are in realitate o grosime de numai sase nanometri. Pentru comparatie, grosimea a doua fire de par ajunge la 250 de nanometri.
Astfel, pentru formarea unui strat de protectie de grosimea unui fir de par ar fi nevoie de aproximativ 10.000 de straturi standard de compusi de fluor, sustin oamenii de stiinta germani. Datele obtinute de acestia sunt in totala contradictie cu rezultatele unui studiu anterior, potrivit caruia stratul protector format de fluoreste intre 10 si 100 de ori mai gros, scrie ziarul citat.
In Romania 99,9% din pasta de dinti comercializata contine Fluor sau/si SLS (Sodium Lauryl Sulfate). Inclusiv cea pentru copii.

Cursuri Biofizica

Faceti click pentru a downloada .

Curs biofizica 1
Curs biofizica 2
Curs biofizica 3
Curs biofizica 4
Curs biofizica 5
Curs biofizica 6
Curs biofizica 7
Curs biofizica 8
Transportul prin membrane celulare

Despre Tehnicieni dentari




Cine sunt si cu ce se ocupa? Tehnicianul dentar presteaza munci de reparare a danturii si de înlocuire a ei. El este de obicei angajat de catre medicul stomatolog, de chirurgul stomatolog si de ortodontist.
Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: sa execute si sa repare coroane dentare, punti si danturi din diferite materiale (plastic, rasini, ceramica, metale inclusiv aurul), sa le modeleze cu mâinile si cu unelte fine si masini de modelat, sa le finiseze cu masinile de finisat (sa le polizeze, sa le frezeze, sa le gaureasca), sa le toarne cu ajutorul echipamentului special - sa execute instrumente si dispozitive terapeutice - sa presteze lucrari speciale pentru chirurgii plastici - sa faca forme si mulaje necesare din ghips de Paris, creta si modele din sârma - sa preia amprente ale dintilor si radiografii facute de medicul stomatolog, de asistentii lui sau de tehnicienii de radiografie, sa inspecteze si sa examineze aceste date - sa tina evidenta produselor prelucrate sau reparate - sa mentina contactul pe cale administrativa cu clinicile dentare.
Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? În primul rând în laboratoare dentare, unde contactul cu substante chimice si surse de încalzire sunt posibile.
Ce instrumente / echipamente folosesc? De exemplu instrumente de luat mulaje, arzatoare de gaz, cuptoare, masini de slefuit, de perforat, pile etc.
De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa fi terminat liceul sau un curs de specializare în domeniul tehnician dentar; sa aveti abilitate, viziune spatiala si precizie.

Schite Ghips

Incisivul central superior stang













Caninul superior stang









Sunday, November 20, 2011

In atentia cititorilor !

Voi posta cursuri si lucrari practice pentru studentii de la Tehnica dentara pe pagini in functie de materie; Q & A pe shoutbox .

Share and like. TD